SAVAŞ

Boş zamanlarınızda kitap okumayın

Bir Bilim Adamının Romanı

Posted by savaska Mart 23, 2008

 “Ben buradayım sevgili okurum, peki sen neredesin?”

Bir Bilim Adamının Romanı, Oğuz Atay’ın İTÜ İnşaat Fakültesi’nden hocası olan Prof. Dr. Mustafa İnan’ın yaşamöyküsünü anlattığı romanıdır. Kitap İletişimYayınları’ndan çıkmıştır ve 280 sayfadan oluşmaktadır.

Oğuz Atay, hocası Prof. Mustafa İnan (1911-1967)’ın portresini, bilhassa matematiğe ve şiire olan ilgisi ile âdeta Napolyon’un “ Matematik ve Şiir ” formülünün bir örneği şeklinde çizer. Romanda Mustafa İnan’ın biyografisi, fizikî ve ruhî portresi romanlaştırılmıştır. Edebiyatımızda biyografi tekniği ile yazılmış romanlara örnek olarak gösterilebilecek bir eserdir Bir Bilim Adamının Romanı . Biyografi, unutmamanın göstergesidir, hatırlanmaya değer kimselere belki de verilebilecek en güzel hediyelerden biridir biyografi, o kimseler hayatta olmasalar bile… Bir Bilim Adamının Romanı , üniversite hocalığı, arkadaşlığı, dostluğu ile örnek bir bilim adamı olan Mustafa İnan’ın yaşam öyküsünü roman tarzında işlemiş bir eser. Mustafa İnan’a sunulmuş, bu anlamda unutulmadığının ifadesi olan bir armağan kitaptır, yalnız ona değil tabi, okuyucu olarak romanı eline alma tercihinde bulunan herkese. 

 Bir Bilim Adamının Romanı ‘nda, matematik ve teknik bilimler üzerine öğrenim yapan bir bilim adamının şiire, felsefeye, mistisizme, ahlâka dair fikirlerini de öğreniriz. Mustafa İnan’ın yaşamında sentez düşüncesinin büyük bir yeri vardır, matematik dilini ve yöntemini kullanarak ahlâka, felsefeye, mistisizme dair soyut düşüncelerini tarife çalışır. “Mukavemet” hocası Mustafa İnan’ın “kâmil insan, nefs muhasebesi, tolerans” gibi kavramları bir matematikçi gözüyle nasıl izah ettiği anlatılır. Yalnızca bir alanda uzmanlaşmaya karşı çıkar bu fikirleriyle, romanda en sık değinilen konulardan biridir bu. Günlük yaşamı ile bilim adamlığını da yine ayırmak mümkün değildir. Romanda öğrenme ve öğretme ile ilgili hayli örnek vardır. Mustafa İnan’ın arkadaşlarına daha okul sıralarında iken verdiği dersler, hocalığının ilk işaretleridir.

http://www.iletisim.com.tr/iletisim/book.aspx?bid=77

Bir Yanıt to “Bir Bilim Adamının Romanı”

  1. […] Bir Bilim Adamının Romanı […]

Yorum bırakın